De Vergeten Zoon van Willem van Oranje

Susies Haarlok rockopera

compositie, toetsen, repetitor

 

Rock-opera van Tafel van Vijf met live muziek van Susies Haarlok.
In De vergeten Zoon zijn spel en muziek meer dan ooit versmolten, alle 9 spelers hebben een rol en zingen en musiceren, en het hele decor is een groot muziekinstrument. Een voorstelling als een rockende machine.

Over de droom van de vrijheid en de nietsontziende wreedheid van het fundamentalisme. Over onze Vader des Vaderlands, Willem ‘de Zwijger’ van Oranje, die zijn leven in dienst van de vrijheid stelde – maar daarvoor zijn zoon moest opofferen.

We kijken naar Willem van Oranje door de ogen van zijn oudste zoon Filips Willem, die het slachtoffer is van het religieuze conflict tussen zijn protestantse vader en de katholiek fundamentalistische Spaanse koning. Filips Willem is veertien jaar als hij door de Spanjaarden wordt ontvoerd en naar Madrid gebracht, waar de Spanjaarden hem gevangen zetten, hersenspoelen en negatieve informatie over zijn vader influisteren. Prinses Isabella, de dochter van de koning, wordt verliefd op hem en hij op haar. Als Willem van Oranje wordt neergeschoten, biedt de Spaanse koning Filips Willem de positie van landvoogd der Nederlanden aan om zo de Nederlanden te verenigen. Wat moet hij doen? Zijn vader en diens gedachtegoed verraden of kiezen voor prinses Isabella en de macht?

 

Spel: Dorien van Gent, Maarten Hutten, Sterre Konijn, Anne Prakke en Pieter Verelst
Muziek en spel: Susies Haarlok (Arthur Wagenaar, toetsen, repetitor, Tjalling Schrik, drums, Wessel Schrik, (bas)gitaar) en Jan-Willem van der Ham, fagot
Compositie: Susies Haarlok
Tekst: Ad de Bont
Regie: Mirjam Koen
Decor en kostuums: Dieuweke van Reij en Sanne Oostervink
Productieleiding: ProductieCollectief | Peter Poel
Technische productie: Muss TS | Vincent Vergouwen
Lichtontwerp: Tim van ‘t Hof
Licht: Nick Dankers
Geluid: Stefan Hellings