• arthur wagenaar, close call, smartphone concert, app music, muziektheater, componist
  • stads/einder, arthur wagenaar, componist, muziektheater, stichting goed bezig!

Stichting Goed Bezig!

Arthur Wagenaar

muziekvoorstellingen van Arthur Wagenaar
– een overzicht –

 

Het begon met het Goed Bezig!-festival (2012, 2014, 2015): een heerlijke buitendag op eigen erf in Wijdewormer. Live muziek, markt, moestuinrondleiding, workshops, sauna en hottub, kampvuurtje en heel lekker eten en drinken waren de vaste ingrediënten.

In 2015 werd Goed Bezig! een officiële stichting. Onder de vlag van Goed Bezig! ontstonden twee muziekvoorstellingen, de derde is op dit moment in voorbereiding. De voorstellingen zijn heel verschillend maar hebben gemeen dat muziek de hoofdrol speelt in een bonte mix van disciplines. Steeds is er het verlangen via muziek te verbinden, te inspireren, aan het denken te zetten en te verwonderen. Een terugkerende vraag daarbij is: Wat als je het anders deed?

De eerste voorstelling Stads/Einder (2015-2016) gaat over stad versus land, boer versus stedeling. Het is een stuk voor prepared piano en een waanzinnige installatie met 12 overhead-projectors (bedacht, gebouwd en bespeeld door ontwerpers collectief LABland). Van zaai tot oogst, van geboorte tot slacht worden de twaalf maanden van het jaar en het boerenwerk dat daar traditioneel bijhoort verklankt en verbeeld, met daarnaast een impressie van ‘het’ stadsleven van nu. Het stuk speelde op boerderijen op de grens van stad en land, omringd door oprukkende nieuwbouw, zoals Rood Noot in Utrecht en de Fronikboerderij in Zaandam, en was onderdeel van een eendags-festival met oa. poëzie, wandelingen, debat en gezamenlijk eten van het seizoen.

Close Call (2017-2019) is een schoolvoorstelling over de impact van de smartphone. Dankzij de speciale app Close Call Live is het hele publiek muzikant en vormt samen met 3 drummers en 5 blazers een knallende band. Het stuk gaat ondertussen ook óver de smartphone. Want bespeel jij je telefoon of bespeelt je telefoon jou? Google-CEO Eric Schmidt zei het al: “We know who you are, we know where you are, we know what you’re thinking. With your permission.” In Close Call, dat speelde op scholen door het hele land en op festivals als Gaudeamus, November Music en Classical Next, ervaar je het aan den lijve.

In 2020 gaat Sounds Like Juggling! in premiere. Ook hier bijzondere muziekinstrumenten, maar van geheel andere aard: alle geluid ontstaat door jongleren. Denk aan rondvliegende en uitversterkte windvangers, langzame slingers met resonerende veren, waggelende klokken, tikkende tollen. Maar ook aan sensoren die de draaiing van kegels meten en vertalen in klank, of de impact van een bal registreren en als trigger voor samples gebruiken. Jongleren hoorbaar, muziek zichtbaar!
De instrumenten worden de spil van een unieke ‘muziekjongleervoorstelling’ over patronen, vastzitten in patronen en patronen doorbreken – een verrukkelijke speeltuin van klank en beweging, onder regie van Joeri Vos.
Sounds Like Juggling! is een samenwerking met jongleur Guido van Hout en instrument-ontwerper Dianne Verdonk en wordt net als de beide vorige voorstellingen gecoproduceerd door Gaudeamus Muziekweek. Daarnaast coproduceren Veenfabriek, Werkplaats Diepenheim en Korzo. Daar is ook de premiere, op 25 september 2020 tijdens Cirquemania.

En daarna…?
Goed Bezig! is altijd in voor samenwerkingen, borrelende plannen en wereldverbeterende ideeën!