Hebbes

Hebbes componist Arthur Wagenaar muziektheater circus

compositie

 

Acrobatische muziekvoorstelling over de zekerheid van vasthouden en het avontuur van loslaten (4+)

Ken je dat? Dat je iets kwijt bent en niet weet waar je het hebt gelaten? En heb je ook weleens het gevoel dat je iets kwijt bent, maar je weet niet wát? Dat het leek alsof je iets beet had, alsof je het vast kon houden, maar dat het toch door je vingers is geglipt?

HEBBES is woordeloos, uniek en spectaculair bewegingstheater voor iedereen van 4 tot 104 jaar. Twee acrobaten van circustheater gezelschap WIRWAR Producties en twee musici van muziektheatercollectief Frisse Oren slaan de handen ineen voor deze acrobatische muziekvoorstelling. Over de zekerheid van vasthouden en het avontuur van loslaten.

tournee februari t/m oktober 2024
meer info en speellijst

Doing it Right

Doing It Right componist Arthur Wagenaar muziektheater

compositie, geluidsontwerp, repetitor

 

Doing it Right wordt een wervelwind langs eeuwenoude mythes, die ons onbewust nog steeds programmeren tot genderstereotype gedrag. Denk aan een wilde wijze vrouw uit 2024 in gesprek met een veroordeelde heks uit de 15e eeuw; een pro-life activist die spreekt met een tienermoeder uit de jaren 50; of een Andrew Tate-achtig figuur en een Wellness-rechtse influencer die tegen het licht houden of ze nu voor of tegen Wokeness moeten zijn.

Doing it Right is na Mama Marlene (2020) en Holy F (2016) de derde voorstelling in een drieluik over de positie van de vrouw van Eva Marie de Waal en Sophie van Winden. Als Waal en Wind maken ze feministisch en geëngageerd theater met veel humor en een uitgesproken beeldtaal.

Ik maakte ook muziek voor Mama Marlene, en voor de gelijknamige podcast Doing it Right. Luister op Spotify

tournee 12-10 t/m 19-12
meer info en speellijst

PUINBAL

PUINBAL 'Sounds Like Juggling' 'Juggling with Life'

artistieke leiding (met Guido van Hout), composities, soundtracks, jongleur

 

PUINBAL is een wonderlijke, beeldende muziekjongleervoorstelling, die je aan het denken zet over hoe wij mensen met onze planeet omgaan. Wat staat ons te wachten als we niet veranderen? Steken we de kop in het zand of slaan we onze vleugels uit?

Ook in deze voorstelling werken we met speciale objecten die tegelijkertijd muziekinstrument en jongleerprop zijn. Beats en ritmes ontstaan door te gooien met shakers, tikkende metalen buizen, elektronische ballen vol bewegingssensoren, maar ook kranten, stukken plastic en oude jerrycans. Al het gooien en vangen maakt geluid, door de geluiden te combineren klinkt een ongekende jongleersymfonie. Midden in dit ballet van geluiden ontstaat een grote ritselende, zoemende, bonkende voorstelling.

In een poging niet nòg meer menselijke troep te maken is de voorstelling zo veel mogelijk duurzaam geproduceerd. Instrumenten, decor, èn kostuums komen van de kringloop, uit de voorraad van de makers of zijn van andere gezelschappen geleend. CO2-uitstoot zal worden gecompenseerd.

 

CREDITS
spel: Guido van Hout, Agata Kruszewska / Clara de Mik, Sirio Fernández Rubio, Arthur Wagenaar
instrumenten, compositie en jonglerografie: Guido van Hout, Arthur Wagenaar
regie: Ryan Djojokarso
decor- en lichtontwerp: André Pronk
decorbouw: Douwe Ket, André Pronk
leerling decorwerkplaats: Tren Middelkamp
kostuum: Sanne Oostervink
soundtracks: Arthur Wagenaar
techniek: Gijs Oomkes, Michiel Heuveling (check one two)
zakelijke leiding: Caecilia van Stigt
PR: Willemieke Frank, Marjolein van Ruiten
foto boom: Eduardo Leal
scenefoto’s / trailer: Altin Kaftira

een productie van Stichting Goed Bezig! / Sounds Like Juggling
in coproductie met Gaudeamus, Werkplaats Diepenheim, PERPLX, Dommelhof

met financiële steun van
Fonds Podiumkunsten, Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds,
Société Gavignies, Norma Cultuurfonds, Stichting Melanie,
Van den Berch van Heemstede Stichting, Zabawas

Baaaaa

circus treurdier baaaaa muziek arthur wagenaar

composities, arrangementen, repetitor

 

BAAAAAA van Circus Treurdier is een muzikale en bitter-komische voorstelling over een bescheiden mens in een zeer mondige wereld. Over blaaskaken en binnenvetters, roeptoeters en muurbloempjes. Een avond vol muzikaal virtuoze discussies en irritante gedachtekronkels. Met een goedgebekt koor, praatgrage personages en een buitengewoon moeizame manier van communiceren.

“Geestige outcasttragedie excelleert in muzikaliteit” (Theaterkrant)

vanaf eind januari 2024 weer overal in het land te zien!

info en speellijst

New Moon Orchestra

New Moon Orchestra

mede-oprichter, arrangeur, dirigent

 

Muziek verbindt. Muzikanten met roots van over de hele wereld spelen samen hun favoriete muziek, uit Afghanistan, Irak, Turkije, Ethiopië, de Molukken, Syrië, Cuba, Honduras, IJsland, Noorwegen…
Geboren Nederlanders en nieuwkomers, jong en oud,  amateurs en professionals spelen samen. Het repertoire wordt bepaald door de orkestleden zelf: hits uit de Arabische wereld, Scandinavische folksongs, Latin feestnummers. Wat brengt ze samen? Liefde. Voor mensen, voor de muziek.

Tijdens de concerten vertellen de muzikanten van New Moon Orchestra wat de muziek voor hen betekent en zo speciaal maakt. Zo leer je de muziek, èn de muzikanten kennen. Na afloop is er een gezamenlijke maaltijd met muzikanten en publiek.

Meedoen voor of achter de schermen? Neem contact met ons op!

 

New Moon Orchestra is een samenwerking met FluXus – centrum voor de kunsten in Zaanstad, en De Sluis – taalcafé  voor nieuwkomers

mede mogelijk dankzij steun van Sociaal Finds Podiumkunsten, FluXus, De Sluis en Gemeente Zaanstad

Sounds Like Juggling

Sounds Like Juggling jongleerconcert

artistieke leiding (met Guido van Hout), instrument-ontwerp, compositie, muziekjongleur

 

Vliegende shakers, zoemende stokken, rollende speakers: zo heb je jongleren nog nooit gehoord, en muziek nog nooit gezien!

Componist Arthur Wagenaar en jongleur Guido van Hout bundelen hun krachten, en laten muziek en jongleren tot iets heel nieuws versmelten. Dankzij zelfgebouwde instrumenten wordt jongleren muziek, en maak je muziek door te jongleren. Zo ontstaat een heel nieuw genre, uniek in Nederland.

Sounds Like Juggling is zowel de naam van ons gezelschap, als van de eerste voorstelling (premiere  september 2020 tijdens festival Cirquemania, Korzo, Den Haag). Aan de opvolger PUINBAL wordt momenteel gewerkt, premiere 28 oktober 2022.

Alle informatie over Sounds Like Juggling vind je hier

 

SOUNDS LIKE JUGGLING is geproduceerd onder de vlag van Stichting Goed Bezig!. In coproductie met Gaudeamus Muziekweek, Veenfabriek, Korzo en Werkplaats Diepenheim / Stichting Kunsten op Straat en Mooi Weer Spelen.

Mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van:
Fonds Podiumkunsten, Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, BNG Cultuurfonds, Zabawas, Kattendijke/Drucker stichting, gemeente Zaanstad

Contact: post@arthurwagenaar.nl / guidovanhout@gmail.com

GROEI

Susies Haarlok - GROEI

creatie van collectief Susies Haarlok
gezamenlijk concept, compositie en tekst; toetsen, zang

 

GROEI is een muziektheatervoorstelling en levende installatie. In coproductie met Veenfabriek creëert muziektheatercollectief Susies Haarlok een meeslepende audiovisuele trip. Samen met actrice Ruta van Hoof laten de vier muzikanten/performers Harald Austbø, Tjalling Schrik, Wessel Schrik en Arthur Wagenaar in een vijftal hoofdstukken allerlei aspecten van groei zien, horen en voelen. Van evolutie tot economie, van de Cambrische explosie tot het posthumanisme. Dit alles in een high- èn lowtech-installatie van Ruta van Hoof en John van Oostrum, die gedurende de voorstelling groeit tot een betoverend en imposant levend wezen.

We nemen je mee op een trip naar het binnenste van een cel, verplaatsen ons in een woekerend megabedrijf, gaan op een tijdreis naar het ontstaan van het leven op aarde, en naar een visioen op de toekomst van de mens. Of je dat nu troost of angst aanjaagt: je ervaart dat alle leven met elkaar verbonden is, van microscopisch klein tot astronomisch groot, van ver verleden tot toekomst. Met daar ergens tussen in, het verschijnsel mens. Groei als alomtegenwoordige kracht, een van de belangrijkste voorwaarden voor leven en dood.
Vernietigend, maar ook scheppend.

premiere 30 oktober 2021

beluister op Spotify

Mama Marlene

compositie, arrangementen

 

Theatervoorstelling over Marlene Dietrich, haar dochter en de mythe der moeders. Van Eva Marie de Waal en Sophie van Winden (Holy F ).

Twee actrices doen auditie voor de rol van hun leven: Marlene Dietrich: Ubervrouw, femme fatale, oermoeder, wereldverbeteraar én feministisch boegbeeld. Was ze alleskunner of gewoon erg goed in het creëren van haar eigen mythe? En wat denkt haar dochter Maria Riva ervan?

In de kleedkamer van de actrices kapen zij het begrip locker room talk. Ze buigen zich over moeder- en dochterschap en de vraag hoe je de keuzes die je maakt met elkaar verenigt. Welke mythes zijn nog de moeite waard om in stand te houden?

premiere september 2020

Operahelden / Kinderkorenfestvial

compositie

 

In opdracht van De Nationale Opera schreef ik een opera van 30 minuten, uitgevoerd door kinderen van 8-13 jaar en ondersteund door een professioneel ensemble.
De kinderen willen naar een feest maar mogen alleen als ze steeds foto’s sturen zodat hun vader kan zien hoe het is. Maar wat laat je zien en wat niet? Wat is echt en wat nep? En zit vader eigenlijk wel te wachten op al die foto’s?
Met een mooie muzikale bijrol voor mijn eigen app Close Call Live, waar een speciale versie van werd gemaakt voor dit project.

Voor het Kinderkorenfestival maakte ik een korte versie, uitgevoerd door 320 kinderen van kinderkoren uit het hele land.

Regie: Naomi van der Linden, muzikale leiding: Hanne van de Vrie, libretto: Allard Blom

Close Call

arthur wagenaar, close call, smartphone concert, app music, muziektheater, componist

layer